🥞 A palacsinta a világ egyik legjobb találmánya: egyszerű, gyors, ezerféleképpen variálható… és pont emiatt sokféle liszttel is elkészíthető. De nem mindegy, melyikhez nyúlsz, ha puha, hajtogatható, vagy épp karakteresebb, rusztikusabb palacsintát szeretnél.
Ebben a cikkben végigmegyünk a legismertebb és leggyakrabban használt liszteken, hogy tudd, melyik lisztből milyen palacsinta lesz, és melyiket érdemes választani a céljaid szerint.
🥖 Búzafinomliszt (BL55) – a klasszikus, ami mindig beválik
-
Állag: rugalmas, jól tekerhető
-
Szín: halvány, világos arany
-
Süthetőség: kiválóan terül, könnyen forgatható
-
Íz: semleges, ami jól kiemeli a töltelék ízét
Ez az a liszt, amit a „klasszikus” magyar palacsintához használnak. Ha biztosra akarsz menni, ez a legjobb választás – főleg, ha kezdő vagy, vagy gyorsan szeretnél egy nagy adag palacsintát.
💡 Tipp: Érdemes egy evőkanál olajat is beletenni a tésztába, hogy szebb legyen a felülete, és könnyebben elváljon a serpenyőtől.
🌾 Teljes kiőrlésű búzaliszt
-
Állag: sűrűbb, kevésbé hajlítható, de nem morzsálódik
-
Szín: barnás, rusztikus
-
Süthetőség: jól süthető, de nehezebben terül el
-
Íz: diós, földes, karakteres
A teljes kiőrlésű liszt több rostot tartalmaz, és egészségesebb választás – viszont a tésztád sötétebb lesz, és érdemes keverni finomliszttel (pl. fele-fele arányban), hogy ne szakadjon, és vékonyra is süthető legyen.
🌽 Kukoricaliszt
-
Állag: törékeny, morzsálódásra hajlamos
-
Szín: szép sárgás
-
Süthetőség: nehezen terül, könnyen szakad
-
Íz: enyhén édeskés, kukoricás íz
Gluténmentes, viszont nem önmagában való palacsintához. Ha szeretnél szép sárgás színű palacsintát, keverj bele 20–30% kukoricalisztet a finomliszt mellé – így egy kis karaktert ad az ízhez és a színhez, de még stabil marad.
🥥 Kókuszliszt
-
Állag: törékeny, sűrű, „szivacsos”
-
Szín: világos, kicsit darabos
-
Süthetőség: nagyon nehéz vele dolgozni
-
Íz: édeskésebb, erősen kókuszos
Ez a liszt rengeteg folyadékot szív fel, így csak kis mennyiségben ajánlott más lisztekkel keverve. Egyedül nem igazán alkalmas palacsintához, mert szétesik. Maximum 10–15%-ban érdemes használni.
🌾 Zabpehelyliszt / zabliszt
-
Állag: puha, hajlítható, de kicsit törékenyebb
-
Szín: szürkés, világos barna
-
Süthetőség: jól kezelhető, főleg, ha pihentetve van
-
Íz: kicsit édeskés, lágy, kellemes
Ha egészséges, mégis puha palacsintát szeretnél, ez egy nagyon jó választás, főleg ha kevered egy kis búzaliszttel. Magában is működik, de egy tojással és kevés olajjal jobban kezelhető lesz.
🌾 Tönkölyliszt
-
Állag: rugalmas, jól kezelhető
-
Szín: sárgás-barnás
-
Süthetőség: szuperül működik, kicsit több folyadék kell hozzá
-
Íz: enyhén diós, kellemes, telt
Tökéletes alternatíva a búzaliszt helyett, ha valaki egészségesebbet szeretne. Nem szakad, jól terül, kicsit testesebb palacsintát ad, ami nagyon jól bírja a sós töltelékeket is.
🌾 Rizsliszt
-
Állag: morzsálódik, törik
-
Szín: nagyon világos, szinte hófehér
-
Süthetőség: nehézkes, de nem lehetetlen
-
Íz: semleges
Ez is gluténmentes, de önmagában nem ideális palacsintához. Ha valaki GM diétán van, inkább válasszon speciális GM palacsintakeveréket, vagy kombinálja rizslisztet pl. útifűmaghéjjal vagy tojással a jobb állag érdekében.
🌰 Mandulaliszt
-
Állag: morzsálódós, nehezen kezelhető
-
Szín: törtfehér, kicsit darabos
-
Süthetőség: nehéz, csak keverve jó
-
Íz: karakteres, enyhén édeskés, mandulás
Sütésállóságban gyengébb, de ízre fantasztikus. Kiváló desszert palacsintákhoz, ha kevered pl. zabpehelyliszttel vagy egy kis GM keverékkel.
🍌 Banán + zabpehely – ha liszt helyett mást használnál
Tudtad, hogy egy érett banán + 2–3 evőkanál zabpehely is működhet palacsintatésztának? Ráadásul gluténmentes és tojás nélkül is elkészíthető.
-
Állag: puha, de inkább „amerikai palacsinta” típus
-
Süthetőség: kisebb méretben jól kezelhető
-
Íz: édes, banános – gyerekek imádják!
Összegzés: Melyik lisztet válaszd?
Liszt típusa | Palacsinta színe | Állaga | Süthetősége | Íze |
---|---|---|---|---|
BL 55 búzafinomliszt | Világos | Puha, hajlékony | Kitűnő | Semleges, klasszikus |
BL 80 kenyérliszt | Enyhén sötétebb | Kissé rugalmasabb | Jól süthető, de vastagabb lehet | Enyhén diós, markánsabb |
Graham liszt | Barna | Sűrűbb, darabosabb | Nehézkesebb sütés, repedezhet | Teljes kiőrlésű, karakteres |
Tönkölybúzaliszt (fehér) | Világos, enyhén sárgás | Lágy, jól kezelhető | Jól süthető | Enyhén diós, kellemes |
Tönkölybúzaliszt (teljes kiőrlésű) | Sötétebb barna | Rostosabb, tömörebb | Kevésbé rugalmas | Markáns, diós ízvilág |
Zabpehelyliszt | Bézs, világosbarna | Puhább, de törékeny | Kis odafigyeléssel jó | Édeskés, zabos |
Rizsliszt | Fehér | Morzsálódó, törékeny | Nehézkesebb, gyakran szakad | Semleges, kicsit édeskés |
Kukoricaliszt | Sárgás | Szárazabb, keményebb | Gyakran törik, önmagában nem ideális | Kukoricás, kissé nyers |
Mandulaliszt | Barnás, sárgás | Morzsálódó, puha | Nehezen süthető, repedhet | Édes, mandulás |
Kókuszliszt | Világos, enyhén krémszínű | Nagyon száraz, sok folyadékot igényel | Önmagában nehezen süthető | Erőteljes kókuszos |
Gluténmentes keverék (pl. Schär) | Világos | Jó állag, ha jól kevert | Jól süthető | Semleges |
Mit ajánlunk?
Ha biztosra akarsz menni: válassz búzafinomlisztet vagy tönkölylisztet.
Ha egészségesebbet szeretnél: zab + teljes kiőrlésű keveréke a nyerő.
Ha gluténmentes kell: ne csak egy lisztet használj, hanem keverj (pl. GM keverék + tojás + kevés kukoricaliszt).
Ha pedig új ízekre vágysz, kísérletezz kis mennyiségben mandulával, kókusszal vagy banánnal – de csak akkor, ha a palacsinta már régi jó barátod a serpenyőben. 😄
Remélem, ez a cikk segít megtalálni a neked (és a családnak) legfinomabb palacsintát! Ha van saját tapasztalatod vagy kedvenc liszted, írd meg kommentben, vagy küldj egy képet a kreációdról a Palacsintamánia Facebook-oldalán!
És ha szeretnéd a receptjeidet stílusos, dekoratív formában a konyhád falára tenni, nézd meg a receptes falmatricáinkat itt – mert a jó palacsinta a falról is inspirál. 😉