🍎 Almás palacsinta – fahéjas-almás töltelékkel

Almás palacsinta – fahéjas-almás töltelékkel

Vannak napok, amikor nem vágyunk másra, csak egy kis melegségre – egy puha pokrócra, egy illatos teára és egy finom falatra, ami visszarepít gyerekkorunk legédesebb emlékeihez. Nekem ez az almás palacsinta pontosan ilyen.

Az illata már akkor elárulja magát, amikor a reszelt alma lassan megpirul a fahéjas vajon… és mire a palacsinták megsülnek, a konyha már otthonná válik. Nem csupán egy desszert ez – inkább egy meleg ölelés, amit megoszthatsz azzal, akit szeretsz.

Készítsd el egy esős délutánon, egy nyugalmas reggelen vagy csak úgy, mert jólesik. Hajtsd bele a napodba azt az ízt, amitől a világ egy kicsit lassabb és sokkal, de sokkal kedvesebb lesz.

Almás palacsinta – fahéjas-almás töltelékkel

Hozzávalók
  

Hozzávalók a palacsintatésztához (kb. 10-12 db):
  • 2 db tojás
  • 25 dkg liszt
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál cukor elhagyható
  • 3 dl tej
  • 1,5 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
  • 1 evőkanál olaj a tésztába + egy kevés a sütéshez
Az almás töltelékhez:
  • 3 db nagyobb, lédús alma pl. Jonagold, Idared, Golden
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj csapott teáskanál
  • 1/2 db citrom leve
  • 1 csipet szerecsendió opcionális, de feldobja!
  • 1 evőkanál vaj
  • 1-2 evőkanál víz, ha szükséges
  • Ha sűrűbb tölteléket szeretnél: 1 teáskanál étkezési keményítő vagy 1 kiskanál búzadara

Method
 

🥣 Elkészítés:
    Palacsintatészta:
    1. A tojásokat verd fel egy tálban, majd keverd hozzá a tejet, olajat, cukrot és sót.
    2. Fokozatosan szitáld hozzá a lisztet, kevergetve csomómentesre.
    3. Végül öntsd hozzá a szódavizet – ettől lesz könnyű, levegős a tészta.
    4. Hagyd pihenni 20-30 percet (ez segít a tésztának megnyugodni, jobb lesz sütni).
    5. Palacsintasütőben, kevés olajjal egyesével kisütheted a palacsintákat.
    Almás töltelék:
    1. Az almákat hámozd meg, magozd ki, és reszeld le durvára.
    2. Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd dobd rá a reszelt almát.
    3. Add hozzá a cukrot, fahéjat, citromlevet, (esetleg szerecsendiót).
    4. Kevergesd közepes lángon, amíg az alma megpuhul (kb. 6-8 perc). Ha túl sok levet enged, párologtasd el vagy sűrítsd egy kis keményítővel/búzadarával.
    5. Ha kész, hagyd kicsit hűlni.
    🥞 Tálalás:
    1. Tölts meg minden palacsintát egy jó adag meleg almás töltelékkel, tekerd fel vagy hajtsd háromszögbe.
    2. A tetejére szórhatsz porcukrot, fahéjat, vagy meglocsolhatod vaníliás öntettel vagy egy gombóc vaníliafagyival (ha épp bűnözős nap van 😋).

    Almás palacsinta fahéjas-almás töltelékkel: Az otthon íze

    Vannak ételek, amelyeknek a puszta említése is melegséggel tölt el bennünket. Az almás palacsinta fahéjas-almás töltelékkel pontosan ilyen. Ez nem csupán egy desszert, hanem egy időutazás a gyermekkor legszebb emlékeihez, egy puha ölelés a léleknek, és egy ígéret a pillanat édes élvezetére. Ahol a friss gyümölcsök és a háztáji ízek még élénken élnek, ez a recept különösen kedvelt lehet, hiszen az almás szezonban a legfinomabb almák várják, hogy finomsággá váljanak a konyhákban.

    Az illat, ami otthont teremt

    Már az elkészítés első pillanataiban, amikor a reszelt alma lassan megpirul a fahéjas vajon, az illatok betöltik a konyhát, és otthonná varázsolják a teret. Ez az az illat, ami összefonódik a családi ebédekkel, a délutáni teázásokkal és a meghitt beszélgetésekkel. A fahéj fűszeres melegsége és az alma édes-savanykás aromája olyan harmóniát teremt, ami azonnal elűzi a stresszt és a rohanást, és helyébe a nyugalmat és a békességet hozza.

    A természetes édesség kényeztetése

    Az almás palacsinta egyik legnagyobb vonzereje az egyszerűségében és a természetességében rejlik. Nincs szükség bonyolult hozzávalókra vagy hosszas előkészületekre. A vékony, puha palacsintatészta, a benne rejlő illatos, párolt alma és a fahéj tökéletes egységet alkot. Ez a desszert nem terheli meg a gyomrot, mégis tápláló és kényeztető.

    Több, mint desszert: egy életérzés

    Az almás palacsinta nem csupán egy édes finomság, hanem egy életérzés. Készítsd el egy esős délutánon, amikor a kint tomboló széllel szemben bent a konyhában meleg és illatos a hangulat. Vagy egy nyugalmas reggelen, amikor az első kávé mellé egy frissen sült, gőzölgő palacsinta tökéletes indítása lehet a napnak. Megoszthatod azokkal, akiket szeretsz, vagy egyszerűen csak magadban élvezheted a pillanatot.

    Ahol a közösségi szellem és a természet közelsége hangsúlyos, az almás palacsinta kiváló lehetőséget kínál a közös élményekre, a régi receptek felelevenítésére és az otthon ízének megőrzésére. Ez az étel emlékeztet minket arra, hogy a boldogság gyakran a legegyszerűbb dolgokban rejlik. Hajtsd bele a napodba azt az ízt, amitől a világ egy kicsit lassabb és sokkal, de sokkal kedvesebb lesz. Jó étvágyat!

    Ha ízlett a palacsinta, kövesd be Facebook oldalunkat is, hogy elsők között értesülhess új receptjeinkről.

     

    Gyakran Ismételt Kérdések


    Milyen almát válasszak a töltelékhez?

    A töltelékhez a legjobb választás a savanykás alma, mint például a Granny Smith vagy a Jonagold. Ezek az almák jól tartják a formájukat sütés közben, és a savanykás ízük jól kiegészíti a palacsinta édességét. Ha édesebb almát használsz, érdemes egy csipet citromlevet adni hozzá, hogy kiegyensúlyozd az ízeket.

    Hogyan készítsem el a fahéjas-almás tölteléket?

    Reszeld le az almát, és egy serpenyőben, kevés vajon párold meg. Add hozzá a fahéjat, egy kevés cukrot ízlés szerint, és főzd addig, amíg az alma megpuhul és a felesleges víz elpárolog. Fontos, hogy ne legyen túl vizes a töltelék, mert eláztathatja a palacsintát.

    A palacsinták megsülése után azonnal tölthetőek?

    A legjobb, ha megvárod, amíg a palacsinták egy kicsit kihűlnek, mielőtt megtöltöd őket a forró almával. Ez megakadályozza, hogy a palacsinta elszakadjon, és könnyebbé teszi a feltekerést.

    Mivel tálaljam az almás palacsintát?

    A legegyszerűbb és legfinomabb, ha porcukorral megszórod. De tálalhatod egy gombóc vaníliafagyival, tejszínhabbal, vagy egy kevés karamell öntettel is. A fahéj íze miatt jól passzol hozzá egy kis méz is.

    Meddig tárolható a töltelék?

    A fahéjas-almás tölteléket előre is elkészítheted, és hűtőben, légmentesen záródó dobozban 2-3 napig eltarthatod. A palacsintákat a legjobb frissen fogyasztani.

    Sokszor kérdésként merül fel az is, hogy mi a tökéletes palacsinta titka? Blogcikkünkben próbálunk összeszedni néhány választ.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Recept értékelése




    Up