Go Back

Almás palacsinta – fahéjas-almás töltelékkel

Hozzávalók
  

Hozzávalók a palacsintatésztához (kb. 10-12 db):
  • 2 db tojás
  • 25 dkg liszt
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál cukor elhagyható
  • 3 dl tej
  • 1,5 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
  • 1 evőkanál olaj a tésztába + egy kevés a sütéshez
Az almás töltelékhez:
  • 3 db nagyobb, lédús alma pl. Jonagold, Idared, Golden
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj csapott teáskanál
  • 1/2 db citrom leve
  • 1 csipet szerecsendió opcionális, de feldobja!
  • 1 evőkanál vaj
  • 1-2 evőkanál víz, ha szükséges
  • Ha sűrűbb tölteléket szeretnél: 1 teáskanál étkezési keményítő vagy 1 kiskanál búzadara

Method
 

🥣 Elkészítés:
    Palacsintatészta:
    1. A tojásokat verd fel egy tálban, majd keverd hozzá a tejet, olajat, cukrot és sót.
    2. Fokozatosan szitáld hozzá a lisztet, kevergetve csomómentesre.
    3. Végül öntsd hozzá a szódavizet – ettől lesz könnyű, levegős a tészta.
    4. Hagyd pihenni 20-30 percet (ez segít a tésztának megnyugodni, jobb lesz sütni).
    5. Palacsintasütőben, kevés olajjal egyesével kisütheted a palacsintákat.
    Almás töltelék:
    1. Az almákat hámozd meg, magozd ki, és reszeld le durvára.
    2. Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd dobd rá a reszelt almát.
    3. Add hozzá a cukrot, fahéjat, citromlevet, (esetleg szerecsendiót).
    4. Kevergesd közepes lángon, amíg az alma megpuhul (kb. 6-8 perc). Ha túl sok levet enged, párologtasd el vagy sűrítsd egy kis keményítővel/búzadarával.
    5. Ha kész, hagyd kicsit hűlni.
    🥞 Tálalás:
    1. Tölts meg minden palacsintát egy jó adag meleg almás töltelékkel, tekerd fel vagy hajtsd háromszögbe.
    2. A tetejére szórhatsz porcukrot, fahéjat, vagy meglocsolhatod vaníliás öntettel vagy egy gombóc vaníliafagyival (ha épp bűnözős nap van 😋).