Go Back

Kovászos palacsinta – a buborékos, telt ízű csoda

Hozzávalók
  

✨ Hozzávalók (8-10 db közepes palacsintához):
  • 150 g aktív kovász pl. 100% hidratáltságú, azaz fele víz, fele liszt arányú
  • 2 db tojás
  • 250 ml tej
  • 200 ml szénsavas ásványvíz
  • 120 g liszt fehér vagy teljes kiőrlésű is lehet, de finomliszt adja a leglégiesebb állagot
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál cukor ha édesen szeretnéd
  • 1 csomag vaníliás cukor opcionálisan
  • kevés olaj a sütéshez

Method
 

🧑‍🍳 Elkészítés:
    A tészta bekeverése:
    1. A kovászt keverd össze a tojásokkal, majd add hozzá a tejet, az ásványvizet, a cukrot, sót, és ha szeretnéd, a vaníliás cukrot is.
    2. Fokozatosan adagold hozzá a lisztet, és keverd csomómentesre.
    3. A tészta állaga legyen palacsintás: selymesen folyós, de ne túl híg. Ha szükséges, kevés vízzel vagy tejjel állítsd be.
    Pihentetés:
    1. Letakarva hagyd pihenni minimum 1 órát, de ha ráérsz, akár egész éjszakán át is a hűtőben.
    2. Ezalatt a kovász elkezdi „dolgozni” a tésztát – ettől lesz különleges az íze és levegősebb az állaga.
    Sütés:
    1. Serpenyőben, kevés olajon süsd a palacsintákat, mint a hagyományos verziónál.
    2. A tészta kissé buborékos lehet, de szépen terül, és picit vastagabb, puhább lesz a végeredmény.

    Megjegyzés

    🍓 Tipp:

    • Édes változathoz töltsd lekvárral, túróval vagy vaníliapudinggal.
    • Sós változatként fantasztikus sajttal, sonkával, spenóttal vagy tejföllel is!
    • Ha van maradék kovászod (akár savanykásabb is), az még karakteresebb ízt ad – igazi gourmet palacsinta lesz belőle!