Go Back

Mennyei szilvás palacsinta – az ősz íze a tányéron

Hozzávalók
  

Hozzávalók (kb. 10 darabhoz):
A palacsintához
  • 2 db tojás
  • 250 g liszt
  • 400 ml tej
  • 100 ml szódavíz
  • 1 evőkanál olvasztott vaj vagy olaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • opcionálisan: 1 teáskanál vaníliakivonat vagy reszelt citromhéj
A szilvás töltelékhez
  • 400 g érett szilva Felezve, kimagozva
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • Opcionálisan: 1 evőkanál rum vagy rumaroma Mennyei plusz ízt ad!
A tetejére
  • Porcukor vagy egy kanál tejföl
  • Apróra vágott pirított dió / mandula Szuper őszi kiegészítő

Method
 

  1. A palacsintatészta:A tojásokat a cukorral és sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a lisztet. Szép simára dolgozzuk, végül beleöntjük az olajat vagy vajat és a szénsavas vizet.10–15 percig pihentetjük, amíg elkészül a töltelék.
  2. A szilvás töltelék:Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a szilvát, megszórjuk cukorral, fahéjjal, vaníliával és meglocsoljuk a citromlével.Közepes lángon 10–15 percig pároljuk, míg kissé sűrű, lekváros állagú lesz. Ha szeretnénk, a végén hozzáadjuk a rumot is, és 1 percig még főzzük.
  3. Sütés és tálalás:A palacsintákat megsütjük, megtöltjük a fűszeres szilvás töltelékkel, feltekerjük vagy háromszögbe hajtjuk.A tetejét meghinthetjük porcukorral, vagy adhatunk mellé egy kis tejfölt és pirított diót – isteni őszi desszert lesz belőle. 🍁

Megjegyzés

💡 Tipp: Ha kovászos palacsintával szeretnéd elkészíteni, az alap tésztához használd a kovászos receptedet, és csak a tölteléket cseréld erre a szilvás változatra – a savanykás kovász és az édes-fűszeres szilva mennyei páros!