Go Back

Palacsinta túrós-citromos töltelékkel

Hozzávalók
  

Hozzávalók a tésztához:
  • 250 g liszt
  • 2 db tojás
  • 500 ml tej
  • 100 ml szódavíz vagy szénsavas ásványvíz (ettől lesz könnyű és vékony)
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál napraforgóolaj vagy olvasztott vaj (a tésztába)
  • olaj a sütéshez
Hozzávalók a töltelékhez (10-12 palacsintához):
  • 250 g túró (lehetőleg krémesebb, zsírosabb fajta)
  • 2 evőkanál porcukor ízlés szerint lehet több
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom héja bio, kezeletlen citromból, finomra reszelve
  • 1-2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 2 evőkanál tejföl ez krémesebbé teszi, de elhagyható
  • 50 g mazsola opcionális
  • 1 csipet fahéj elhagyható, de flnom plusz ízt ad

Method
 

Palacsinta tészta
  1. Tészta keverése: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a cukrot. Üsd bele a tojásokat, majd fokozatosan add hozzá a tejet, miközben folyamatosan kevered (kézi habverővel vagy fakanállal), hogy csomómentes legyen. Ha kész, keverd bele a szódavizet és az olajat/vajat. A tészta állaga legyen híg, de ne túl folyós.
  2. Pihentetés: Hagyd állni a tésztát legalább 20-30 percig (ha van időd, akár 1 órát is). Ez segít, hogy a palacsinta még könnyebb és vékonyabb legyen.
  3. Sütés: Hevíts fel egy közepes méretű (kb. 24-26 cm-es) serpenyőt közepes lángon, és kenj ki egy pici olajjal vagy vajjal (papírtörlővel eloszlatva). Egy merőkanállal (kb. 50-60 ml) önts a tésztából a serpenyőbe, majd gyorsan forgasd meg, hogy egyenletes, vékony rétegben szétterüljön.
  4. Fordítás: Süsd az egyik oldalát kb. 1 percig, amíg a széle enyhén felválik és aranybarna nem lesz, majd egy spatula segítségével fordítsd meg, és a másik oldalát is süsd kb. 30 másodpercig.
Töltelék elkészítése:
  1. Mazsola előkészítése (ha használsz): Áztasd be a mazsolát langyos vízbe vagy egy pici rummal ízesített vízbe 10-15 percre, majd csepegtesd le.
  2. Töltelék keverése: Egy tálban villával törd össze a túrót, hogy krémesebb legyen. Keverd hozzá a porcukrot, a vaníliát, a reszelt citromhéjat, a citromlevet és a tejfölt. Jól dolgozd össze, hogy sima, kenhető állagot kapj.
  3. Mazsola és fűszer: Keverd bele a beáztatott mazsolát és egy csipet fahéjat, ha szeretnéd. Ha nem szereted a mazsolát, helyettesítheted apróra vágott aszalt sárgabarackkal vagy akár elhagyhatod.
  4. Töltés: Tegyél 1-2 evőkanállal a töltelékből minden palacsinta közepére, majd hajtsd fel az alját, az oldalait behajtva tekerd fel, vagy hajtsd háromszög alakúra, ahogy tetszik.

Megjegyzés

Ünnepi alkalmakkor díszítsd egy-két mentalevéllel vagy ehető virággal.