Hozzávalók
Method
Palacsinta tészta
- Tészta keverése: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a cukrot. Üsd bele a tojásokat, majd fokozatosan add hozzá a tejet, miközben folyamatosan kevered (kézi habverővel vagy fakanállal), hogy csomómentes legyen. Ha kész, keverd bele a szódavizet és az olajat/vajat. A tészta állaga legyen híg, de ne túl folyós.
- Pihentetés: Hagyd állni a tésztát legalább 20-30 percig (ha van időd, akár 1 órát is). Ez segít, hogy a palacsinta még könnyebb és vékonyabb legyen.
- Sütés: Hevíts fel egy közepes méretű (kb. 24-26 cm-es) serpenyőt közepes lángon, és kenj ki egy pici olajjal vagy vajjal (papírtörlővel eloszlatva). Egy merőkanállal (kb. 50-60 ml) önts a tésztából a serpenyőbe, majd gyorsan forgasd meg, hogy egyenletes, vékony rétegben szétterüljön.
- Fordítás: Süsd az egyik oldalát kb. 1 percig, amíg a széle enyhén felválik és aranybarna nem lesz, majd egy spatula segítségével fordítsd meg, és a másik oldalát is süsd kb. 30 másodpercig.
Töltelék elkészítése:
- Mazsola előkészítése (ha használsz): Áztasd be a mazsolát langyos vízbe vagy egy pici rummal ízesített vízbe 10-15 percre, majd csepegtesd le.
- Töltelék keverése: Egy tálban villával törd össze a túrót, hogy krémesebb legyen. Keverd hozzá a porcukrot, a vaníliát, a reszelt citromhéjat, a citromlevet és a tejfölt. Jól dolgozd össze, hogy sima, kenhető állagot kapj.
- Mazsola és fűszer: Keverd bele a beáztatott mazsolát és egy csipet fahéjat, ha szeretnéd. Ha nem szereted a mazsolát, helyettesítheted apróra vágott aszalt sárgabarackkal vagy akár elhagyhatod.
- Töltés: Tegyél 1-2 evőkanállal a töltelékből minden palacsinta közepére, majd hajtsd fel az alját, az oldalait behajtva tekerd fel, vagy hajtsd háromszög alakúra, ahogy tetszik.
Megjegyzés
Ünnepi alkalmakkor díszítsd egy-két mentalevéllel vagy ehető virággal.