Go Back

Hozzávalók
  

Hozzávalók
  • 25 dkg finomliszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 dkg friss élesztő vagy 1 teáskanál szárított
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál tejföl elhagyható, de még puhábbá teszi
  • Reszelt citromhéj opcionális, de illatosít
  • 1 evőkanál olaj a tésztába
  • Sütéshez: kevés olaj vagy vaj
  • Tálaláshoz: porcukor, lekvár, fahéj, tejföl, gyümölcs

Method
 

Elkészítés
  1. Élesztő felfuttatása: A langyos tejben keverd el a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és hagyd felfutni kb. 10 perc alatt.
  2. Tészta összeállítása: Egy tálban keverd össze a lisztet, csipet sót, majd add hozzá a tojást, a tejfölt, reszelt citromhéjat, és az élesztős tejet. Dolgozd simára. Végül keverd bele az evőkanál olajat.
  3. Kelesztés: Takard le, és langyos helyen pihentesd kb. 40–60 percig, míg buborékos, lágy tésztát kapsz.
  4. Sütés: Ha van tarkedlisütőd (vagy poffertjes serpenyőd), azt olajozd ki finoman, és melegítsd fel közepes lángon. Kanalazz bele kevés tésztát minden mélyedésbe, és süsd oldalanként kb. 1-1 percig, míg aranybarna lesz.
    👉 Tarkedlisütő híján egy kisebb méretű palacsintasütő vagy mini gofrisütő is megteszi – a lényeg a forma és a pufiság!
  5. Tálalás: Melegen a legfinomabb! Szórd meg porcukorral, tegyél mellé baracklekvárt, vagy próbáld ki fahéjas tejföllel. Nyáron friss gyümölccsel is mennyei!

Megjegyzés

Tarkedli tipp:

A tésztába keverhetsz apróra vágott almát, vagy mazsolát is. Egy kis vaníliával vagy fahéjjal megbolondítva igazi nosztalgikus desszert lesz belőle.
Ha sós változatot szeretnél, hagyd ki a cukrot, és tálald fokhagymás tejföllel vagy sajtosan!