Go Back

Vadkovászos palacsinta

Hozzávalók
  

🥣 Hozzávalók (kb. 8-10 palacsintához):
  • 150 g aktív vadkovász etetés után, jól felhabosodott
  • 2 db tojás
  • 200 ml tej vagy növényi ital
  • 200 ml szénsavas ásványvíz
  • 130 g finomliszt vagy fele-fele arányban teljes kiőrlésű
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál cukor ha édesen szeretnéd
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy reszelt citromhéj opcionálisan
  • kevés olaj a sütéshez

Method
 

⏳ Előkészítés – egy éjszakával korábban:
  1. A vadkovásznak idő kell, hogy varázsoljon:
Este keverd be az alapot:
  1. Egy nagy tálban keverd össze a kovászt, tejet, lisztet, és a cukrot vagy vaníliát. (Tojás, só még nem kell!)
  2. Lefedve, szobahőmérsékleten hagyd fermentálódni 8-10 órát (pl. éjszaka).
  3. Reggelre buborékos, illatos tésztát kapsz.
Reggel adjuk hozzá:
  1. A 2 tojást, a csipet sót, és a szénsavas vizet. Jól keverd el, hogy szép, palacsintás állaga legyen.
🔥 Sütés:
  1. Egy kiolajozott serpenyőben süsd ki, mint a hagyományos palacsintákat.
  2. A tészta kissé sűrűbb lehet, de szép, aranybarna, kissé rusztikus palacsintákat kapsz.
  3. Nem szakad, rugalmas, és nagyon puha.
🍽 Töltelékötletek:
  1. Édeshez: házi lekvár, túró, fahéjas alma, mascarpone
  2. Sósan: sajt-krém, gombás-tejfölös töltelék, párolt spenót-fetával
  3. Egy leheletnyi dióolaj vagy méz a tetejére mennyei!

Megjegyzés

💡 Extra tipp:

Ha túl savanykás lenne a kovászod, adj hozzá még egy kis tejet, vagy 1 teáskanál mézet a tésztához.
A palacsinta így is gyönyörűen megsül, és fantasztikusan teljes ízélményt nyújt.