Vannak napok, amikor nem vágyunk másra, csak egy kis melegségre – egy puha pokrócra, egy illatos teára és egy finom falatra, ami visszarepít gyerekkorunk legédesebb emlékeihez. Nekem ez az almás palacsinta pontosan ilyen.
Az illata már akkor elárulja magát, amikor a reszelt alma lassan megpirul a fahéjas vajon… és mire a palacsinták megsülnek, a konyha már otthonná válik. Nem csupán egy desszert ez – inkább egy meleg ölelés, amit megoszthatsz azzal, akit szeretsz.
Készítsd el egy esős délutánon, egy nyugalmas reggelen vagy csak úgy, mert jólesik. Hajtsd bele a napodba azt az ízt, amitől a világ egy kicsit lassabb és sokkal, de sokkal kedvesebb lesz.
Hozzávalók
Method
- A tojásokat verd fel egy tálban, majd keverd hozzá a tejet, olajat, cukrot és sót.
- Fokozatosan szitáld hozzá a lisztet, kevergetve csomómentesre.
- Végül öntsd hozzá a szódavizet – ettől lesz könnyű, levegős a tészta.
- Hagyd pihenni 20-30 percet (ez segít a tésztának megnyugodni, jobb lesz sütni).
- Palacsintasütőben, kevés olajjal egyesével kisütheted a palacsintákat.
- Az almákat hámozd meg, magozd ki, és reszeld le durvára.
- Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd dobd rá a reszelt almát.
- Add hozzá a cukrot, fahéjat, citromlevet, (esetleg szerecsendiót).
- Kevergesd közepes lángon, amíg az alma megpuhul (kb. 6-8 perc). Ha túl sok levet enged, párologtasd el vagy sűrítsd egy kis keményítővel/búzadarával.
- Ha kész, hagyd kicsit hűlni.
- Tölts meg minden palacsintát egy jó adag meleg almás töltelékkel, tekerd fel vagy hajtsd háromszögbe.
- A tetejére szórhatsz porcukrot, fahéjat, vagy meglocsolhatod vaníliás öntettel vagy egy gombóc vaníliafagyival (ha épp bűnözős nap van 😋).