Almáspite, ahogy a nagyi készíti

Almáspite recept

Van néhány recept, ami nemcsak ízeket, hanem emlékeket is őriz. Ez az almáspite pontosan ilyen. Több mint három évtizede került a kezembe, egy régi, tintával írt papíron, és azóta is az egyik legféltettebb kincsem a konyhában. Egyszerű sütirecept, mégis tökéletes: nyers, frissen reszelt almával készül, nincs benne előre párolt vagy fűszerezett töltelék – és talán épp ettől olyan varázslatosan természetes az íze. Minden szeletben ott van a gyerekkor illata, a meleg konyha hangulata és az a fajta otthonosság, amit csak egy igazán régi, kipróbált recept tud adni.

Almáspite

Hozzávalók
  

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tejföl
  • 15 dkg zsír vagy 20 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 1 db sütőpor
  • 1 db tojás
Töltelékhez:
  • 2 kg alma lereszelve és kicsavarva

Method
 

Elkészítés:
  1. A hozzávalókat összegyúrjuk, két felé vesszük a tésztát. Az egyik gombóc picit nagyobb legyen.
  2. A nagyobb részt kinyújtjuk hagyományos sütőtepsi méretűre, és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.
  3. A reszelt, kifacsart almát rárakjuk, eloszlatjuk.
  4. A tetejére tesszük a kisebb cipóból nyújtott tésztánkat.
  5. Tetejét villával megszúrkáljuk.
  6. Közepes lángon addig sütjük, míg a teteje aranybarna lesz.
  7. Ha kihűlt, porcukorral meghintjük.

Az almáspite varázsa – egy sütemény, ami összeköti a generációkat

Kevés sütemény van a világon, ami annyira otthonos érzést kelt, mint az almáspite. Akár ropogós tésztával, akár puha, omlós változatban készül, mindig ugyanazt a hangulatot idézi: a meleg konyhát, a frissen sült tészta illatát, és azt a pillanatot, amikor egy szelet mellett lelassul az idő.

Az almáspite története messzire nyúlik vissza – az első írásos említések egészen a középkorig vezetnek, amikor Európa-szerte elterjedt, hogy a bőséges almatermést pitébe sütik. Az alma mindenütt ott volt: tartós, olcsó, és egész télen elérhető gyümölcs, így természetes volt, hogy a háziasszonyok egyik leggyakrabban használt alapanyagává vált. A recept aztán országonként és tájonként alakult – a franciák finoman omlós tésztába, a németek vastagon fűszerezve, a hollandok rácsosan, a magyarok pedig a saját ízlésük szerint, egyszerűen, de szívből készítették.

Magyarországon az almáspite igazi klasszikus. Szinte minden családnak megvan a maga „legjobb” almás sütireceptje – a nagymama sütireceptje, a füzet szélén megjegyzésekkel kiegészített változat, amit már a gyerekek is kívülről tudnak. A magyar konyhában az almáspite valahogy mindig a meghitt pillanatok süteménye maradt: ott volt az iskolakezdések utáni vasárnapokon, a karácsonyi asztalon, vagy egy esős délutánon, amikor a sütő melege betöltötte az otthont.

Ami igazán különlegessé teszi ezt a süteményt, az az egyszerűsége. Csak néhány alapanyag kell hozzá, mégis olyan gazdag ízvilágot ad, amit nehéz felülmúlni. Talán azért szeretjük ennyire, mert minden falatjában ott van valami ismerős: a friss alma savanykás édessége, az omlós tészta puhasága, és az az érzés, hogy ez a süti nemcsak a gyomrunkat, hanem a lelkünket is felmelegíti.

Ez az a süti, amit szinte bármikor öröm elővenni. Különösen ősszel és télen kerül gyakran az asztalra, amikor az alma a legédesebb, és jól esik egy meleg, illatos falat a hideg napokon. De ugyanúgy ott a helye egy családi ebéd után, uzsonnára a gyerekeknek, vagy akár vendégvárónak is – mert mindenki szereti. A gyerekek általában imádják, mert nem túl édes, mégis finom és puha, és az alma természetes édessége miatt sokkal könnyebb, mint a legtöbb sütemény.

Ez a változat ráadásul nem terheli meg a szervezetet: egy egész tepsihez mindössze 20 dkg cukor kell, és még a tetejére szórt porcukor is teljesen elhagyható, ha valaki kevésbé édesen szereti. Az alma saját cukortartalma és nedvessége bőven elég ahhoz, hogy a tészta finoman harmonizáljon vele.

Ha valaki diétás vagy egészségtudatosabb verzióban szeretné elkészíteni, néhány apró cserével máris könnyedebb lesz a végeredmény. A hagyományos kristálycukor helyett bátran lehet eritritet, nyírfacukrot vagy kókuszcukrot használni, a finomliszt egy részét pedig teljes kiőrlésű lisztre vagy zabpehelylisztre cserélni. A vaj helyett pedig működik kókuszolajjal vagy laktózmentes margarinnal is. Az íze így sem változik meg drasztikusan – továbbra is igazi, házias, illatos almáspite marad, csak éppen könnyedebb változatban.

Talán ez a süti legnagyobb titka: egyszerű hozzávalókból, kevés munkával és rengeteg szeretettel készül, mégis mindenkinek mást idéz fel. Egy darabka gyerekkort, egy illatot a konyhából, egy vasárnap délutánt, amikor odakint esett az eső, és bent sült az alma. Mert az almáspite nem csupán egy recept – hanem egy érzés, amit újra és újra jó megélni.

És bár az almáspite receptjei számtalan formában élnek tovább, egyvalami közös bennük: sosem mennek ki a divatból. Mert lehet, hogy ma már modern sütőben, digitális mérlegen kimérve készítjük, de a végeredmény ugyanaz – egy szelet szeretet, amit jó megosztani másokkal.

Van, aki vaníliaöntettel szereti az almáspitét, javaslom, próbáld ki hozzá fahéjas vaníliaszószunkat.

Ha elkészítetted ezt az egyszerű almás sütireceptet, oszd meg velünk tapasztalataidat a Palacsintamánia Facebook oldalán. Nagyon örülünk, ha töltesz fel képet, és megosztod velünk saját bevált receptjeidet.

GYIK – Almáspite

❓Milyen almát érdemes használni az almáspitéhez?
A legjobb, ha kissé savanykásabb, lédús almafajtát választasz, például Idared, Jonatán, vagy Granny Smith. Ezek szépen tartják magukat sütés közben, és nem áztatják el a tésztát.

❓Kell-e előre megpárolni az almát?
Nem, ebben a receptben nyersen reszelt alma kerül a tésztába, ettől marad igazán friss, zamatos és természetes az íze. Ez a titka a házias, igazi almás íznek.

❓Lehet kevesebb cukorral vagy cukor nélkül készíteni?
Igen! Egy teljes tepsi sütihez mindössze 20 dkg cukor kell, a tetejére szórt porcukor pedig el is hagyható.
Ha diétás változatot szeretnél, használhatsz eritritet, xilitet vagy kókuszcukrot a kristálycukor helyett.

❓Lehet gluténmentesen is elkészíteni?
Igen, a lisztet bátran helyettesítheted gluténmentes süteményliszt-keverékkel, például rizsliszt, kukoricaliszt vagy mandulaliszt kombinációjával. A tészta kicsit törékenyebb lesz, de az íze csodás marad.

❓Milyen alkalmakra ajánlod ezt a sütit?
Ez az almáspite minden évszakban tökéletes, de különösen ősszel szeretjük, amikor friss alma illata lengi be a konyhát. Kiváló vasárnapi desszert, gyerekzsúrra, vagy ha vendégek jönnek – mindig sikert arat.
És talán a legjobb: gyerekek is imádják, mert nem túl édes, és tele van természetes almával.

❓Meddig áll el az almáspite?
Szobahőmérsékleten 2-3 napig puha marad, de hűtőben akár 5 napig is eláll. Ha marad (ami ritka!), le is fagyasztható, és melegítve újra friss lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Up