A kovászos palacsinta egy igazi különlegesség, enyhén savanykás, telt ízű tésztával, ami fantasztikusan jól működik akár édes, akár sós töltelékkel is. Akár maradék kovászt is felhasználhatsz hozzá (pl. leetetésből megmaradt kovászt), így semmi nem megy kárba. Íme a recept:
Kovászos palacsinta – a buborékos, telt ízű csoda
Hozzávalók
✨ Hozzávalók (8-10 db közepes palacsintához):
- 150 g aktív kovász pl. 100% hidratáltságú, azaz fele víz, fele liszt arányú
- 2 db tojás
- 250 ml tej
- 200 ml szénsavas ásványvíz
- 120 g liszt fehér vagy teljes kiőrlésű is lehet, de finomliszt adja a leglégiesebb állagot
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor ha édesen szeretnéd
- 1 csomag vaníliás cukor opcionálisan
- kevés olaj a sütéshez
Elkészítés
🧑🍳 Elkészítés:
A tészta bekeverése:
- A kovászt keverd össze a tojásokkal, majd add hozzá a tejet, az ásványvizet, a cukrot, sót, és ha szeretnéd, a vaníliás cukrot is.
- Fokozatosan adagold hozzá a lisztet, és keverd csomómentesre.
- A tészta állaga legyen palacsintás: selymesen folyós, de ne túl híg. Ha szükséges, kevés vízzel vagy tejjel állítsd be.
Pihentetés:
- Letakarva hagyd pihenni minimum 1 órát, de ha ráérsz, akár egész éjszakán át is a hűtőben.
- Ezalatt a kovász elkezdi „dolgozni” a tésztát – ettől lesz különleges az íze és levegősebb az állaga.
Sütés:
- Serpenyőben, kevés olajon süsd a palacsintákat, mint a hagyományos verziónál.
- A tészta kissé buborékos lehet, de szépen terül, és picit vastagabb, puhább lesz a végeredmény.
Megjegyzés
🍓 Tipp:
- Édes változathoz töltsd lekvárral, túróval vagy vaníliapudinggal.
- Sós változatként fantasztikus sajttal, sonkával, spenóttal vagy tejföllel is!
- Ha van maradék kovászod (akár savanykásabb is), az még karakteresebb ízt ad – igazi gourmet palacsinta lesz belőle!