Palacsinta túrós-citromos töltelékkel

Palacsinta túrós-citromos töltelékkel
Ez a recept a klasszikus vékony, magyar palacsintát ötvözi egy üde, tavaszias túrós-citromos töltelékkel, amit a mazsola tesz igazán különlegessé.

Palacsinta túrós-citromos töltelékkel – A citrom frissessége tökéletes párja a túró krémes lágyságának. Ez a kombináció nemcsak kellemesen savanykás ízt ad a tölteléknek, de a tavasz friss, üde hangulatát is elhozza a tányérra. A mazsola pedig nem csupán édességet csempész a krémbe, hanem a textúrájával is izgalmassá teszi a desszertet, egy-egy falatban apró, gyümölcsös meglepetést rejtve.

  • Az elkészítése meglepően egyszerű. Míg a palacsintatészta elkészítése a megszokott módon történik, a túrós-citromos töltelékhez mindössze néhány alapvető hozzávalóra van szükség. A túrót a cukorral, a frissen reszelt citromhéjjal és citromlével, valamint a mazsolával kell összekeverni. Ízlés szerint tehetünk hozzá egy kevés vaníliát is, amely tovább mélyíti az ízeket. Ez a recept tökéletes választás akkor is, ha valami gyors, de mégis különleges desszerttel szeretnéd megörvendeztetni a családot.
  • A végeredmény egy olyan könnyű, mégis laktató desszert, amely tökéletesen megállja a helyét a vasárnapi ebédek után, vagy akár egy könnyed nyári vacsora lezárásaként. Hidegen és langyosan egyaránt mennyei, tálalhatjuk porcukorral meghintve, vagy egy kevés tejföllel, esetleg gyümölcsszósszal meglocsolva. A citromos, friss ízek és a krémes állag garantálja, hogy ez a palacsinta mindenki kedvencévé válik.

Palacsinta túrós-citromos töltelékkel

Hozzávalók
  

Hozzávalók a tésztához:
  • 250 g liszt
  • 2 db tojás
  • 500 ml tej
  • 100 ml szódavíz vagy szénsavas ásványvíz (ettől lesz könnyű és vékony)
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál napraforgóolaj vagy olvasztott vaj (a tésztába)
  • olaj a sütéshez
Hozzávalók a töltelékhez (10-12 palacsintához):
  • 250 g túró (lehetőleg krémesebb, zsírosabb fajta)
  • 2 evőkanál porcukor ízlés szerint lehet több
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom héja bio, kezeletlen citromból, finomra reszelve
  • 1-2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 2 evőkanál tejföl ez krémesebbé teszi, de elhagyható
  • 50 g mazsola opcionális
  • 1 csipet fahéj elhagyható, de flnom plusz ízt ad

Method
 

Palacsinta tészta
  1. Tészta keverése: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a cukrot. Üsd bele a tojásokat, majd fokozatosan add hozzá a tejet, miközben folyamatosan kevered (kézi habverővel vagy fakanállal), hogy csomómentes legyen. Ha kész, keverd bele a szódavizet és az olajat/vajat. A tészta állaga legyen híg, de ne túl folyós.
  2. Pihentetés: Hagyd állni a tésztát legalább 20-30 percig (ha van időd, akár 1 órát is). Ez segít, hogy a palacsinta még könnyebb és vékonyabb legyen.
  3. Sütés: Hevíts fel egy közepes méretű (kb. 24-26 cm-es) serpenyőt közepes lángon, és kenj ki egy pici olajjal vagy vajjal (papírtörlővel eloszlatva). Egy merőkanállal (kb. 50-60 ml) önts a tésztából a serpenyőbe, majd gyorsan forgasd meg, hogy egyenletes, vékony rétegben szétterüljön.
  4. Fordítás: Süsd az egyik oldalát kb. 1 percig, amíg a széle enyhén felválik és aranybarna nem lesz, majd egy spatula segítségével fordítsd meg, és a másik oldalát is süsd kb. 30 másodpercig.
Töltelék elkészítése:
  1. Mazsola előkészítése (ha használsz): Áztasd be a mazsolát langyos vízbe vagy egy pici rummal ízesített vízbe 10-15 percre, majd csepegtesd le.
  2. Töltelék keverése: Egy tálban villával törd össze a túrót, hogy krémesebb legyen. Keverd hozzá a porcukrot, a vaníliát, a reszelt citromhéjat, a citromlevet és a tejfölt. Jól dolgozd össze, hogy sima, kenhető állagot kapj.
  3. Mazsola és fűszer: Keverd bele a beáztatott mazsolát és egy csipet fahéjat, ha szeretnéd. Ha nem szereted a mazsolát, helyettesítheted apróra vágott aszalt sárgabarackkal vagy akár elhagyhatod.
  4. Töltés: Tegyél 1-2 evőkanállal a töltelékből minden palacsinta közepére, majd hajtsd fel az alját, az oldalait behajtva tekerd fel, vagy hajtsd háromszög alakúra, ahogy tetszik.

Megjegyzés

Ünnepi alkalmakkor díszítsd egy-két mentalevéllel vagy ehető virággal.

A könnyed elegancia titka: Palacsinta túrós-citromos töltelékkel

A palacsinta világa egy igazi kulináris utazás, amelynek során édes és sós ízek, vastag és vékony tészták, valamint a világ minden tájáról származó variációk sorakoznak. A magyar konyhában azonban a klasszikus, vékony palacsinta igazi alapételnek számít, amely a legkülönfélébb töltelékekkel válik felejthetetlen élménnyé. Ennek a hagyománynak egyik legszebb példája a palacsinta túrós-citromos töltelékkel, amely a friss, tavaszias ízekkel hódít. Ez a recept tökéletes választás, ha valami könnyedre, de mégis gazdag ízvilágú desszertre vágysz.

A tökéletes tészta titka

A sikeres túrós-citromos palacsinta alapja a puha, vékony tészta. A magyar palacsinta tészta elkészítése egyszerű, de van néhány apró trükk, amellyel tökéletesíthető. A tej, liszt, tojás és egy csipet só alapreceptje mellett a szódavíz használata a kulcs. A szénsav buborékjai könnyedebbé, rugalmasabbá teszik a tésztát, ami sütés után is puha marad. Fontos, hogy a tésztát pihentessük legalább 15-20 percig, hogy a liszt megdagadjon, és az állaga egyenletes, csomómentes legyen. Ezt követően pedig egyenletesen, vékonyan öntsük a forró, enyhén olajozott serpenyőbe.

A túrós-citromos töltelék: A frissesség kulcsa

A desszert lelke a túrós töltelék. A tehéntúrót érdemes áttörni vagy turmixolni, hogy krémes, sima állagot kapjunk. Ezt követően a túrót porcukorral vagy mézzel édesítjük, ízlés szerint. Az igazi csavart a citrom adja. A frissen reszelt citromhéj és a citromlé nemcsak kellemesen savanykás ízt, hanem üdítő, frissítő aromát is kölcsönöz a krémnek. A mazsola pedig, amelyet a töltelékbe keverhetünk, apró, édes meglepetéseket rejt minden falatban. Ha nem kedveled a mazsolát, kihagyhatod, vagy helyettesítheted más aszalt gyümölcsökkel, például aszalt vörösáfonyával vagy apróra vágott sárgabarackkal. Megszületett a palacsinta túrós-citromos töltelékkel.

Hogyan tálaljuk?

A megtöltött palacsintákat feltekerhetjük hagyományosan, de akár háromszög alakúra is hajtogathatjuk. Tálalhatjuk melegen vagy hidegen egyaránt. Melegen egy leheletnyi porcukorral meghintve, esetleg vaníliasodóval meglocsolva igazi kényeztető desszert. Hidegen, hűtőből kivéve pedig a nyári melegben a legkellemesebb. A tálalás során egy kevés tejföl is kiváló kiegészítő, hiszen savanykás íze jól illik a túróhoz és a mazsolához. A tányért díszíthetjük friss gyümölcsökkel, például bogyós gyümölcsökkel vagy citromkarikákkal is.

Kísérletezési lehetőségek

A recept alapja rendkívül sokoldalú, így bátran kísérletezhetsz vele.

  • Fűszerezés: A citrom mellett adhatsz a töltelékhez egy kevés vaníliát, fahéjat, vagy akár rumaromát is.
  • Egészségesebb változat: A liszt egy részét helyettesítheted teljes kiőrlésű liszttel, a cukrot pedig természetes édesítőszerrel (pl. eritrit).
  • Gluténmentes verzió: Használhatsz gluténmentes lisztkeveréket, így az étel a gluténérzékenyek számára is élvezhetővé válik.
  • Túró helyett: A túró helyett mascarponét, krémes túrót vagy ricottát is használhatsz. Ezekkel a töltelékekkel is hasonlóan krémes, finom végeredményt kapsz.

A palacsinta túrós-citromos töltelékkel nem csupán egy desszert, hanem egy kulináris élmény, amely a magyar konyha egyszerűségét és a friss, tavaszias ízek harmóniáját hordozza magában. Készítsd el, kóstold meg, és élvezd a pillanatot!

Facebook oldalunk bekövetésével még számtalan ínycsiklandó receptről értesülhetsz az elsők között. Ezt az ínycsiklandó, palacsinta túrós-citromos töltelékkel receptet is megtalálod véleményekkel, kommentekkel.

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) a túrós-citromos palacsintához

1. Milyen túrót használjak a töltelékhez? A legjobb választás a zsíros, krémes tehéntúró, mert ez teszi igazán selymessé a tölteléket. Ha lazább állagot szeretnél, használhatsz rögös túrót is, amit előtte turmixgéppel simára dolgozol.

2. Helyettesíthetem a mazsolát más aszalt gyümölccsel? Igen. Ha nem szereted a mazsolát, használhatsz aszalt vörösáfonyát, apróra vágott aszalt sárgabarackot vagy datolyát. Ezek mind különleges ízt adnak a tölteléknek.

3. Használhatok cukor helyett más édesítőszert? Természetesen. A cukor helyettesíthető természetes édesítőkkel, mint a méz vagy a juharszirup, illetve kalóriamentes édesítőszerekkel, mint az eritrit vagy a xilit.

4. Hogyan tegyem a tölteléket még krémesebbé? Ha extra krémes állagra vágysz, keverj a túróhoz egy evőkanál tejfölt, tejfölt, mascarponét vagy krémsajtot. Ez a plusz hozzávaló még gazdagabbá teszi a desszertet.

5. Meddig tárolható a kész palacsinta? A megtöltött palacsintát hűtőben, légmentesen záródó dobozban 2-3 napig tárolhatod. Fogyasztás előtt melegítsd át, ha melegen szeretnéd enni.

6. Lefagyasztható a recept? Igen, a kész, megtöltött és feltekert palacsintákat lefagyaszthatod. Egyenként csomagolva, majd dobozba téve akár 1-2 hónapig is tárolhatók. Fagyasztás után olvasztás nélkül melegítsd át őket sütőben vagy serpenyőben.

7. Mivel tálaljam a palacsintát? A túrós-citromos palacsinta kiválóan illik porcukorral meghintve, de tálalhatod vaníliasodóval, gyümölcsszósszal, tejszínhabbal vagy egy kevés citromos joghurttal is.

8. Kell-e a tésztába szódavíz? A szódavíz nem kötelező, de használata javasolt. A buborékoktól a tészta könnyedebb és lazább lesz, így a végeredmény puha és vékony palacsinták lesznek.

9. Ehetsz-e hozzá más feltéteket? Igen. A töltelékbe keverhetsz reszelt citromhéj mellé egy kevés vanília aromát vagy rumot, amely tovább mélyíti az ízeket. A friss gyümölcsök, mint a málna vagy az eper is jól illenek hozzá.

10. Hogyan kerüljem el, hogy a palacsinta leragadjon a serpenyőben? Használj tapadásmentes serpenyőt, és a palacsintasütés előtt egy csepp olajat önts a tésztába, így nem kell minden egyes palacsinta elé olajoznod a serpenyőt. Fontos, hogy a serpenyő forró legyen, mielőtt beleöntöd a tésztát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Up