Poffertjes – Holland mini palacsinta

A poffertjes egy hagyományos holland édesség, amely apró, puha, élesztős palacsintákból áll. Bár első pillantásra inkább hasonlítanak mini puffancsokra, mint klasszikus palacsintákra, ízük és textúrájuk egyedülálló: kívül enyhén pirult, belül lágy és levegős. Hollandia-szerte kedvelt utcai étel, de otthon is könnyen elkészíthető, ha rendelkezésünkre áll a megfelelő sütőforma.

Eredet és hagyomány

A poffertjes története a 18. századi Hollandiába nyúlik vissza, ahol állítólag először katolikus szerzetesek készítették ostyák helyett a mise részeként. A klasszikus ostya túl kemény volt, így valami puhább, élesztős tésztával kísérleteztek, ami gyorsan népszerűvé vált. Azóta a poffertjes a holland vásárok, ünnepi standok és otthoni reggelik kihagyhatatlan szereplője lett.

Miben készül? – A poffertjes sütő

Az autentikus poffertjes elkészítéséhez szükség van egy speciális sütőformára, az úgynevezett poffertjes serpenyőre (hollandul poffertjespan). Ez egy vastag, jellemzően öntöttvas vagy tapadásmentes fém serpenyő, amely 10-20 kis, félgömb alakú mélyedést tartalmaz.

🧇 Fontos tudnivalók a sütőről:

  • Lehet gázra, villanyra vagy indukciós főzőlapra használható változat

  • Léteznek elektromos poffertjes sütők is, főként modern konyhákba

  • Ha nincs kéznél ilyen serpenyő, próbálkozhatunk mini muffin formával vagy vastag falú palacsintasütővel, de az igazi forma így nem érhető el

Hozzávalók a klasszikus poffertjeshez - 30-40 db

Hozzávalók
  

Hozzávalók
  • 250 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szárított élesztő vagy 15 g friss
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • Vaj a sütéshez és tálaláshoz
  • Porcukor a szóráshoz

Method
 

Elkészítés
  1. Tészta keverése: Egy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, élesztőt, cukrot és sót. Add hozzá a langyos tejet, majd a tojást, és keverd simára.
  2. Pihentetés: Takard le a tésztát, és hagyd pihenni 30 percig szobahőmérsékleten, hogy enyhén megkeljen.
  3. Serpenyő előkészítése: Melegítsd fel a poffertjes serpenyőt közepes hőfokon, és minden mélyedést kenj ki vajjal.
  4. Sütés: Kanalazz a tésztából a formákba – csak félig töltsd meg őket. Süsd 1–2 percig, amíg az alsó rész megszilárdul.
  5. Megfordítás: Egy fa pálcika vagy villa segítségével fordítsd meg őket, és süsd további 1 percig, míg szép aranybarnák lesznek.
  6. Tálalás: Helyezd egy tányérra, olvasztott vajjal és porcukorral szórd meg.

Megjegyzés

Tálalási tippek

A klasszikus poffertjes vajjal és porcukorral készül, de számos változatban tálalható:
  • Friss gyümölcsökkel (eper, áfonya, banán)
  • Csokoládé- vagy karamellszósszal
  • Tejszínhabbal
  • Dióval, mandulával vagy mogyoróval megszórva

Gyakori kérdések

Lehet gluténmentesen készíteni?
Igen, gluténmentes liszttel is működik, bár a textúra kissé más lehet. Érdemes egy kis xantángumit is adni hozzá, hogy jobban tartson.

Lehet tejmentesen?
Növényi tejjel is működik – mandulatej, zabtej vagy rizstej jó alternatíva.

Meddig tárolható?
Frissen a legjobb, de légmentesen zárva másnap is puha marad. Mikróban vagy sütőben átmelegíthető.

🔸 Poffertjes (holland)

  • Eredet: Hollandia

  • Állag: könnyű, levegős, élesztős tészta

  • Méret: apró (2-4 cm átmérőjű), lapos, pufi

  • Készítés: speciális poffertjes serpenyőben (kis mélyedésekkel)

  • Ízvilág: enyhén édes, vajjal és porcukorral tálalva

  • Tésztája: liszt, tojás, tej, élesztő, kevés cukor

  • Tálalás: gyakran friss gyümölccsel, szósszal, tejszínhabbal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Up