A poffertjes egy hagyományos holland édesség, amely apró, puha, élesztős palacsintákból áll. Bár első pillantásra inkább hasonlítanak mini puffancsokra, mint klasszikus palacsintákra, ízük és textúrájuk egyedülálló: kívül enyhén pirult, belül lágy és levegős. Hollandia-szerte kedvelt utcai étel, de otthon is könnyen elkészíthető, ha rendelkezésünkre áll a megfelelő sütőforma.
Eredet és hagyomány
A poffertjes története a 18. századi Hollandiába nyúlik vissza, ahol állítólag először katolikus szerzetesek készítették ostyák helyett a mise részeként. A klasszikus ostya túl kemény volt, így valami puhább, élesztős tésztával kísérleteztek, ami gyorsan népszerűvé vált. Azóta a poffertjes a holland vásárok, ünnepi standok és otthoni reggelik kihagyhatatlan szereplője lett.
Miben készül? – A poffertjes sütő
Az autentikus poffertjes elkészítéséhez szükség van egy speciális sütőformára, az úgynevezett poffertjes serpenyőre (hollandul poffertjespan). Ez egy vastag, jellemzően öntöttvas vagy tapadásmentes fém serpenyő, amely 10-20 kis, félgömb alakú mélyedést tartalmaz.
🧇 Fontos tudnivalók a sütőről:
-
Lehet gázra, villanyra vagy indukciós főzőlapra használható változat
-
Léteznek elektromos poffertjes sütők is, főként modern konyhákba
-
Ha nincs kéznél ilyen serpenyő, próbálkozhatunk mini muffin formával vagy vastag falú palacsintasütővel, de az igazi forma így nem érhető el
Hozzávalók
Method
- Tészta keverése: Egy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, élesztőt, cukrot és sót. Add hozzá a langyos tejet, majd a tojást, és keverd simára.
- Pihentetés: Takard le a tésztát, és hagyd pihenni 30 percig szobahőmérsékleten, hogy enyhén megkeljen.
- Serpenyő előkészítése: Melegítsd fel a poffertjes serpenyőt közepes hőfokon, és minden mélyedést kenj ki vajjal.
- Sütés: Kanalazz a tésztából a formákba – csak félig töltsd meg őket. Süsd 1–2 percig, amíg az alsó rész megszilárdul.
- Megfordítás: Egy fa pálcika vagy villa segítségével fordítsd meg őket, és süsd további 1 percig, míg szép aranybarnák lesznek.
- Tálalás: Helyezd egy tányérra, olvasztott vajjal és porcukorral szórd meg.
Megjegyzés
Tálalási tippek
A klasszikus poffertjes vajjal és porcukorral készül, de számos változatban tálalható:- Friss gyümölcsökkel (eper, áfonya, banán)
- Csokoládé- vagy karamellszósszal
- Tejszínhabbal
- Dióval, mandulával vagy mogyoróval megszórva
Gyakori kérdések
Lehet gluténmentesen készíteni?
Igen, gluténmentes liszttel is működik, bár a textúra kissé más lehet. Érdemes egy kis xantángumit is adni hozzá, hogy jobban tartson.
Lehet tejmentesen?
Növényi tejjel is működik – mandulatej, zabtej vagy rizstej jó alternatíva.
Meddig tárolható?
Frissen a legjobb, de légmentesen zárva másnap is puha marad. Mikróban vagy sütőben átmelegíthető.
🔸 Poffertjes (holland)
-
Eredet: Hollandia
-
Állag: könnyű, levegős, élesztős tészta
-
Méret: apró (2-4 cm átmérőjű), lapos, pufi
-
Készítés: speciális poffertjes serpenyőben (kis mélyedésekkel)
-
Ízvilág: enyhén édes, vajjal és porcukorral tálalva
-
Tésztája: liszt, tojás, tej, élesztő, kevés cukor
-
Tálalás: gyakran friss gyümölccsel, szósszal, tejszínhabbal