A rántott fahéjas-szilvás palacsinta igazi comfort food, amitől mindenki nosztalgikus hangulatba kerül. Kívül ropogós, belül puha és gyümölcsös – tökéletes egy őszi vagy téli desszertnek, de igazából bármikor jöhet.
Ez a különleges édesség felidézi a nagymama konyhájának illatát, ahol a fahéj és a szilva édesen fűszeres aromája betöltötte a levegőt. A vastag, puha palacsintatészta magába zárja a savanykás szilva és az illatos fahéj tökéletes harmóniáját, amit egy ropogós panír ölel körül. Amikor kettévágod, a gőzölgő töltelék és a forró gyümölcs azonnal elvarázsol, és elrepít a gondtalan gyermekkorba. Ez az étel nem csak a gyomrunkat, hanem a lelkünket is melengeti, és az őszi esték tökéletes kiegészítője lehet.
A rántott fahéjas-szilvás palacsinta elkészítése önmagában is egy élmény. A palacsinták megtöltése, feltekerése, majd a gondos panírozás és sütés mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a végeredmény igazán különleges legyen. Tálald melegen, porcukorral meghintve, esetleg egy gombóc vaníliafagyival vagy tejszínhabbal. A ropogós külső és a lágy, gyümölcsös belső kontrasztja minden falatban igazi ízorgiát ígér, ami garantáltan a család kedvencévé válik. Ne habozz, kísérletezz ezzel a fantasztikus recepttel, és hozd el a meghitt, otthonos hangulatot a saját konyhádba!
Jöjjön a recept:
Hozzávalók
Method
- Süsd ki a palacsintákat.
- A töltelékhez valókat pépesítsd villával vagy aprítóval, hogy egy sűrű lekvár-szerű masszát kapj.
- Töltsd meg őket a fahéjas-szilvás krémmel, és tekerd fel (vagy hajtsd batyuba).
- Forró olajban aranybarnára süsd mindkét oldalukat (kb. 1-2 perc oldalanként).
- Itasd le papírtörlőn.
- - Porcukorral meghintve- Vaníliaszósszal vagy gombóc vaníliafagyival- Egy kis fahéjjal megszórva a tetején
Megjegyzés
💡 Tipp:
Ha batyuba hajtod és fogpiszkálóval rögzíted, különleges kis csomagok lesznek belőle, amik látványra is nagyon mutatósak!A rántott fahéjas-szilvás palacsinta: Egy szelet nosztalgia a tányéron
Vannak ételek, amelyek nem csupán eltelítenek, hanem emlékeket ébresztenek, és egyenesen a gyerekkorba repítenek vissza. A rántott fahéjas-szilvás palacsinta pontosan ilyen. Ez a különleges desszert a magyar konyha egyik gyöngyszeme, amely ötvözi a palacsinta egyszerűségét a fahéj és a szilva meleg, otthonos ízével, mindezt egy ropogós bundába zárva. Ahol a gyümölcsösök és a háztáji ízek még élénken élnek, ez a recept különösen kedvelt lehet.
Az őszi ízek szimfóniája
Amikor a nyár a végéhez közeledik, és a fák levelei kezdenek sárgulni, megjelenik a piacon a friss, érett szilva. Ez az a pillanat, amikor a rántott fahéjas-szilvás palacsinta receptje is előkerül a fiókból. A szilva savanykás íze tökéletesen kiegészíti a fahéj édes-fűszeres aromáját, létrehozva egy harmonikus ízvilágot, ami az őszi és téli hónapok hidegebb napjain igazi felüdülést jelent.
A palacsintatészta, melyet gondosan megtöltünk a fahéjas-szilvás töltelékkel, vastagabb és puhább, mint a hagyományos, lekvárral töltött változat. Ez a vastagság elengedhetetlen, hogy elbírja a gyümölcs súlyát, és megőrizze a lédús, forró tölteléket.
A ropogós külső, puha belső titka
A rántott palacsinta különlegessége a bundájában rejlik. A panírozás során a palacsintát először lisztbe, majd tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk, mielőtt forró olajban aranybarnára sütjük. Ez a lépés adja meg a desszertnek azt a karakteres ropogós külsőt, ami kontrasztban áll a belül lévő puha, gyümölcsös töltelékkel. A falatnyi ropogás után azonnal eláraszt minket a meleg szilva és a fahéj illata, ami egy pillanatra elfeledteti velünk a külvilág gondjait.
Több mint egy desszert: egy élmény
A rántott fahéjas-szilvás palacsinta nem csupán egy édesség. Ez egy élmény, egy emlék, egy szelet otthon. Akár egy vasárnapi ebéd utáni desszertként, akár egy hideg estén, egy forró tea mellé fogyasztva, ez az étel mindig melegséggel tölti el a szívet. Ott, ahol a közösségi élet és a családi hagyományok erősek, ez a recept kiváló lehetőséget kínál a közös sütésre, a régi emlékek felidézésére és újak teremtésére. Porcukorral bőségesen megszórva, esetleg egy kevés tejszínhabbal vagy vaníliafagyival tálalva, ez a palacsinta garantáltan a téli szezon egyik kedvence lesz. Kóstold meg, és hagyd, hogy elvarázsoljon!
Gyakran Ismételt Kérdések
Milyen szilvát használjak?
Bármilyen érett, lédús szilva megfelel a töltelékhez, de a besztercei szilva különösen jó választás, mert az íze fanyarabb, ami jól ellensúlyozza a palacsinta édes ízét. A szilvát érdemes félbevágni, kimagozni, és ha túl sok levet enged, egy kevés cukorral és fahéjjal összefőzni, mielőtt a palacsintába kerül.
Miben különbözik a tészta a hagyományostól?
A rántott palacsinta tésztája általában vastagabb és puhább, mint a vékony, selymes palacsintáé. Ez azért fontos, hogy a palacsinta ne szakadjon szét a töltelék súlya alatt, és stabilabb alapot biztosítson a panírozásnak.
Mit tegyek, ha a panír elválik a palacsintától?
A panírozás során győződj meg róla, hogy a palacsinta teljesen be legyen borítva liszttel, mielőtt a tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatod. Fontos, hogy a panírozás rétegei jól tapadjanak egymáshoz. Ügyelj arra is, hogy a palacsinta ne legyen túl meleg, amikor panírozod, mert a tojás megsülhet rajta, és nem fog megtapadni a zsemlemorzsa.
Meddig süssem a palacsintát?
A palacsintát forró olajban, közepes lángon süsd, oldalanként 1-2 percig, vagy amíg a panír aranybarna és ropogós lesz. Ne süsd túl, mert a belső rész kiszáradhat. Használj bőven olajat, hogy a palacsinta teljesen elmerülhessen benne.
Mivel tálaljam?
A rántott fahéjas-szilvás palacsinta porcukorral meghintve a legfinomabb. De tálalhatod melegen, egy gombóc vaníliafagyival, tejszínhabbal, vagy akár egy kevés fahéjas-mézes öntettel is.