Vadkovászos palacsinta – a természet íze minden falatban

🤗 A vadkovászos palacsinta igazi slow living életérzés – természetes erjesztéssel készül, és bár picit több türelmet igényel, cserébe fantasztikusan gazdag ízű, emészthetőbb, és csodás állagú lesz a végeredmény. Itt tényleg a természet végzi a munkát! 🌿

 

Vadkovászos palacsinta

Hozzávalók
  

🥣 Hozzávalók (kb. 8-10 palacsintához):

  • 150 g aktív vadkovász etetés után, jól felhabosodott
  • 2 db tojás
  • 200 ml tej vagy növényi ital
  • 200 ml szénsavas ásványvíz
  • 130 g finomliszt vagy fele-fele arányban teljes kiőrlésű
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál cukor ha édesen szeretnéd
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy reszelt citromhéj opcionálisan
  • kevés olaj a sütéshez

Elkészítés
 

⏳ Előkészítés – egy éjszakával korábban:

  • A vadkovásznak idő kell, hogy varázsoljon:

Este keverd be az alapot:

  • Egy nagy tálban keverd össze a kovászt, tejet, lisztet, és a cukrot vagy vaníliát. (Tojás, só még nem kell!)
  • Lefedve, szobahőmérsékleten hagyd fermentálódni 8-10 órát (pl. éjszaka).
  • Reggelre buborékos, illatos tésztát kapsz.

Reggel adjuk hozzá:

  • A 2 tojást, a csipet sót, és a szénsavas vizet. Jól keverd el, hogy szép, palacsintás állaga legyen.

🔥 Sütés:

  • Egy kiolajozott serpenyőben süsd ki, mint a hagyományos palacsintákat.
  • A tészta kissé sűrűbb lehet, de szép, aranybarna, kissé rusztikus palacsintákat kapsz.
  • Nem szakad, rugalmas, és nagyon puha.

🍽 Töltelékötletek:

  • Édeshez: házi lekvár, túró, fahéjas alma, mascarpone
  • Sósan: sajt-krém, gombás-tejfölös töltelék, párolt spenót-fetával
  • Egy leheletnyi dióolaj vagy méz a tetejére mennyei!

Megjegyzés

💡 Extra tipp:

Ha túl savanykás lenne a kovászod, adj hozzá még egy kis tejet, vagy 1 teáskanál mézet a tésztához.
A palacsinta így is gyönyörűen megsül, és fantasztikusan teljes ízélményt nyújt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése




Up